Страници на блога

сряда, 1 февруари 2017 г.

Великите комбинатори

Последният ръчен инструмент, който използвах в работата по масичката за кафе, и който все още не съм ви представил, е комбинираното ренде Стенли № 45. 




Искам да използвам случая тук да кажа по нещо и за останалите комбинирани рендета, произвеждани от Стенли и Рекорд.
Понеже материалът стана доста дълъг, първо ще ви покажа някои от сглобките, които може да се правят с комбинирано ренде, за да прецените, дали си заслужава да инвестирате времето си да прочетете всичко докрай :)

 
Нут напряко на влакната  

Нут надлъжно на влакната

Фалц или двустранен фалц


Нут и фалц на 90 градуса 



 Двоен нут (drawer lock joint) за кутии и чекмеджета


 Двоен нут с чуждо парче за присъединяване на 180 градуса




 Двоен нут с чуждо парче за присъединяване на 90 градуса





Фалцова сглобка на 90 градуса 



Фалцова сглобка на 180 градуса




Нутова сглобка на 90 градуса



 Сглобка нут и перо




Сглобка нут и чеп (за таблени врати)





Сглобка нут и двоен фалц на 90 градуса




Нут и фалц (за кутии и чекмеджета)



 Шарки


Декоративни профили

Освен сглобките, с комбинирано ренде може да направите таблени конструкции, плъзгачи за чекмеджета, може да монтирате гърбове на корпусни мебели и дъна на чекмеджета, капи на плотове и много, много други неща.

Ако мислите, че ви трябва такова ренде, да започваме :)

Понеже моделите и модификациите на многоцелевите рендета (multi plane) е голям и понеже липсва подробна информация за това какво представляват тези инструменти, какво могат и как се използват, много хора или не подозират, или не знаят как да реализират големият им потенциал в работилницата.

Като говорим за потенциал, тук бих искал да обърна специално внимание на окомплектовката на всяко от рендетата. За да могат да изпълняват всяка от операциите, за които са проектирани, тези инструменти се нуждаят от един или друг компонент. Понеже вече не се произвеждат масово, за да се сдобиете с такова ренде, трябва да го купите на старо. Пишейки днешната статия се надявам, че като знаете кой модел с какви принадлежности върви, ще избегнете възможността да си дадете парите за нещо, което няма да върши работа (или ще работи със силно ограничени приложения).

Въпреки че на пръв поглед си приличат, мулти-рендетата се делят на две групи - рендета за нутове надлъжно на дървесината (Рекорд 043, 044, 044С и Стенли 13-030) и комбинирани рендета (Рекорд 050, 050С и 405, Стенли 45, 50, 13-050 и 55). Освен нутовете надлъжно на дървесината, рендетата от втората група могат да правят нутове напречно на влакната, да създават сглобка нут и перо, и да изрязват декоративни профили и шарки. 

І. Рендета за нутове, ориентирани надлъжно по влакната на дървесината (Plough/Plow plane)
Независимо от модела или размера, рендетата за нутове имат три важни компонента. Те са корпус, който държи ножа под 45 градуса; ограничител за дълбочината, който се монтира от дясно и спира рендето, когато нутът стигне желаната дълбочина; и линеал, с помощта на който определяте отстоянието на нута от ръба на детайла.

Започваме с Рекорд № 043.


Този мъник е дълъг само 14 сантиметра и тежи 550 грама. Корпусът и линеалът са никелирани чугунени отливки. В комплекта влизат три ножа и ограничител на дълбочината. Рендето се произвежда от 1934 до 1978 и е предназначено за направа на тесни и сравнително плитки нутове - най-вече за монтиране на гърбове на корпусна мебел, дъна на чекмеджета и тънки табли. В един или друг момент от историята си дизайнът Рекорд № 043 е "зает" от руски производители и днес сравнително често може да попаднете на ренде, подобно на горното, но с надпис "сделано в СССР".

Стенли 13-030
Композитна дръжка и напълно спартански дизайн.


Корпусът е екструдиран алуминий. В комплекта влиза линеал, ограничител на дълбочината и 3 ножа.



Рекорд 044



Дизайнът на Рекорд  044 е зает от този на ранните рендета Стенли № 50, но е олекотен, защото е специализиран да работи само надлъжно на влакната. Корпусът и линеалът му са направени от никелирани чугунени отливки подобно на № 043, но размерите тук са вече доста по-големи - 044 тежи 1,2 килограма и е дълго 21 см. Освен че е по-голямо и по-стабилно, рендето е с фина настройка на дълбочината на ножа. В окомплектовката влизат 8 ножа, дълги и къси пръти за линеала и ограничител на дълбочината, който представлява нещо като ска, която се монтира от дясно на корпуса. Ако работата ви изисква да използвате нутове и плитки фалцове, това е рендето, към което ще посегнете.

Рекорд 044С


Рекорд 044С тежи 990 грама и е дълъг 25,4 см. В оригиналната окомплектовка влизат 10 ножа, линеал и ограничител на дълбочината.
Когато се появява официално в каталога на Рекорд през 1970 година, това ренде печели награда за индустриален дизайн в родината си, Англия. Навярно вдъхновени от изтребителите от Студената война, обтекаемите форми на 044С нямат нищо общо с тези на старата версия. Всичко е преработено и изчистено сякаш наистина е изпитвано в аеродинамичен тунел. Настройките на ножа и ограничителя за дълбочината са проектирани така, че да не ви е необходима отвертка. За да фиксирате дълбочината, трябва само да притиснете ската на ограничителя на нужната височина и да завъртите шпилката, която стърчи от корпуса. Механизмът е много прост, под шпилката има конус, който се впива в найлонова гарнитура и, разширявайки я, се затяга вътре в отвора. Ножът се повдига и сваля с помощта на винт с фланец, който влиза в нарез от дясната страна на ножа. Даже подвижното легло на ножа е обтекаемо. Дръжката е силно наклонена напред и, въпреки че е от целулозен ацетат, е безкрайно по-удобна от тази на класическата версия. Освен това, понеже не е метална, ръцете ви не мръзнат, ако работите в неотопляван гараж, като мен :).

Както сигурно личи от описанието, тези рендета са ми слабост, но очевидно аз не съм им единственият фен. Ако се вгледате в дизайна на рендетата за нутове на Веритас, съм сигурен, че ще откриете повече прилики с 044С отколкото със стандартния № 044.



ІІ. Комбинирани рендета
А. Леки комбинирани рендета 
Леките комбинирани рендета в номенклатурата на Стенли и Рекорд се означават с № 50. Освен вече познатите аксесоари, които присъстват и при предишната група рендета, тук се появява вторично легло за ножовете (B). Прилича на втори корпус, който се нанизва на прътите, които носят линеала. Целта му е да осигурява опора на ножа и от лявата страна. Към него се закрепва още една ска, която влиза в действие, когато използвате нож за шарки и профили (G). На дъното на вторичното легло и корпуса тези рендета имат шпори (K), които се "включват", когато се работи напряко на влакната. При някои от моделите от серията 50 в задния край на вторичното легло има и винт, който осигурява успоредността между двата елемента (корпуса и вторичното легло) - (L).
Любопитна е и частта Н от рисунката. Ролята й е да насочва стружката навън. Като се има предвид, че почти винаги липсва при рендетата, продавани на старо, вероятно полезността й е минимална за дърводелците, но висока за колекционерите :).
 

Функционално, представителите на тази група се различават по три неща:

1. Могат да правят нутове и напряко на влакната на дървесината. За да е възможно да се изпълни тази операция, както вече знаете, ако сте чели това, рендето трябва да има допълнителни ножове (т. нар. шпори), които да разсичат влакната на дървесината преди основния нож, за да няма разкъсване.

Шпори
2 Могат да правят шарки.


На английски тази шарка се нарича bead и е особено популярна при направата на ламперии (bead board). Ако някой знае как се нарича на български, моля, да каже :)


За да бъде възможна тази операция, трябва още един аксесоар освен познатите дотук.

Допълнителна ска (G от скицата по-горе)

Прилича на ограничителя за дълбочината, но е по-дълга от него и се монтира от лявата страна. Фалцът на тази допълнителна ска прилепва съм основната и така ви помага да постигнете симетрична шарка, като не накланяте рендето настрани.

3. Третото нещо, което леките комбинирани рендета могат да правят е сглобката нут и перо (с едно минаване - на нут-рендетата им трябват две операции, за да оформят перото). За целта е необходим комплект от два ножа - един за мъжката и един за женската част на сглобката.

 
Така изглежда пълният набор ножове, който върви с по-стаите рендетата № 50 на Стенли и Рекорд. При по-новите модели ножовете са също толкова на брой и със същите форми, но хоризонталните нарези по гърба са заместени с разрез от дясната страна на ножа - като на снимката по-горе.

Ето как изглеждат самите рендета:

Стенли № 50:
Има го в няколко варианта:

Изцяло от никелиран чугун


С дървена дръжка.

При горните две рендета ножът се настройва не с винт, а с лостче, подобно на Стенли 78

Стенли 13-050 - съвременна интерпретация на познатата концепция.

 

Ако се абстрахирате от грубите форми, ще видите, че всички части от предишните рендета са налице и тук... но много, много по-неугледни на вид :)




Ранният № 050 на Рекорд е много близко копие на Стенли от схемата по-горе. Основната разлика е, че фината настройка на ножа става с винт. 
 

 
Рекорд 050С
Още един свръхзвуков самолет :)
Разликите с 044С са минимални. Първата се състои в това, че допълнителното легло за ножа е по-голямо и има отвор за вторична ска (beading stop). 
 

Втората разлика е в шпорите. Погледнете носа на корпуса и вторичното легло на ножа.


 Металните остриета, захванати с винтове, са шпорите.

Б. Същински комбинирани рендета
Същинските комбинатори са Рекорд 405, Стенли 45 и Стенли 55.


Рекорд 405

Стенли 45


 
Рекорд 405 и Стенли 45 са почти еднакви. С три-четири разлики, окомплектовката на този вид ренета е същата, като на леките. Имат корпус, линеал, вторично легло за ножа, ограничител на дълбочината, винт за настройка, шпори и втора ска за шарки. Освен значително по-големите размери на аксесоарите, между тях и леките има няколко основни разлики:

1. На линеала има допълнителна ръкохватка (B2).
2. При някои модели линеалът е с фина настройка (вижда се по-добре на снимката на Рекорд 405 по-горе).
3. В задната дясна част на рендето има гнездо, в което се монтира втори ограничител на дълбочината или нож, който ви позволява са режете тънки детайли с рендето.


Допълнителен ограничител


 Нож за разсичане на тънки детайли (slitter)

4. Четвъртата разлика е, че към този вид рендета се предлагат най-различни ножове, включително профилни.


Вместо да обяснявам, тук можете сами да видите какво операции е способно да изпълнява № 45 (405):
Така се използва ножът за разсичане 


Царят на комбинираните рендета е Стенли № 55 или както Рой Ъндърхил го нарича - Звездата на смъртта :)




Твърди се, че му е даден номер 55, защото може да замести 55 дървени рендета. Освен че има два линеала, вторичното легло за ножа е съставено от две части, които могат да се регулират по височина независимо една от друга. Това е направено, за да може да се използват профилни ножове, като например този


Когато режещият ръб почва високо и свършва ниско, ако леглата стигат само до горната част на профила, долната част на ножа ще остане без опора и няма да реже ефективно, защото ще се огъва и вибрира.
  


Ето нагледно как се използва № 55:
http://www.pbs.org/video/2365021501/

Ако ви е омръзнало да ви занимавам с теории, което би било разбираемо към този момент от статията, ето един практически казус за това как може да си доокомплектовате осиротялото комбинирано ренде, което сте купили втора ръка :)

Рендето на снимката по-долу е Рекорд 050С. Няма му ги линеалът и втората ска (beading stop). Планът е да направя ската от старо ключе за шлайфер и парче 8-милиметрова шпилка.
 

Използвах ограничителя за дълбочината, за да изкопирам формата, но я удължих, за да покрие дължината на второто легло на ножа.


След като изрязах по линията и почистих с пила, стана време да направя фалца, с който ската опира второто легло и се залоства в него. Използвах шлайфер с тънък отрезен диск. За да стане прав фалцът, наложих една букова дъсчица, която да води диска на шлайфера.  После почистих и оформих с пила.


Завъртях шпилката на колонната бормашина и пак с шлайфера оформих чеп с диаметър малко над 6 мм.


После пробих в ската 6-милиметров отвор и занитих шпилката за ската.




Фалцът пасна добре.
После пробих дупка в корпуса на второто легло и нарязах резба М5 за винт, който да държи ската на място. 



Сега оставаше просто да изрежа малко от ската, за да пасне около ножа и да има къде да излизат стружките.


За да си улесня работата, направих поредица разрези с шлайфер и после почистих с пила.


Най-накрая направих линеала от бук и орех. Технологията е същата като тук http://woodbg.blogspot.bg/2016/12/778.html, само че реших да го оформя в духа на старите рендета от преди 20 век.




За да мине изпитването в аеродинамичния тунел :), скрих винтовете, които пристягат линеала. Освен че така линеалът изглежда по-чисто, винтовете са по-дълги и имат по-дълга резба, което, надявам се, ще помогне с износването на дървесината, което металните винтове създават.


Както гласи английската максима "Доказателството е в пудинга" :) - рендето прави чист нут и е удоволствие да се работи с него.





Ако сте стигнали до тук, благодаря за вниманието :)

 




   

5 коментара:

  1. Поздравления за статията! Наситена с информация, която не може да бъде открита на български другаде. Ех, ако имаше такъв източник, когато аз започнах да се интересувам от дърводелство и ръчни инструменти ... :-) Научих интересни неща, за някои от инструмените, а подходът ти за реставрирането им е страхотен(като визия и изпълнение)!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря. Дано стават повече, хората, които работят с ръчни инструменти :)

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно съм съгласен с Ерик!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за статията! Много ми помогна да направя своят избор и от скоро съм горд собственик на Record 405, произведен по време на втората световна война, в перфектно състояние. Някой от ножовете никога не са ползвани но други се нуждаеха от заточване. Когато пристъпих към заточването бях изненадан от факта ,че заводски са заточени с ъгъл по-голям от 35 градуса. Въпросът ми е възможно ли е това и какъв е правилният ъгъл? Търсих информация в нета и няколко стари книги ,които имам но не открих нищо.

    ОтговорИзтриване