Страници на блога

четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Циркуляр PTSS1200 A1 и герунг KGS254 след една година

Искам да споделя моите впечатления от два инструмента, които ползвам вече малко повече от година, и да ви разкажа какво харесвам и какво ме дравни у тях. 

Първо за потапящия циркуляр от Лидъл. Там основно оплакванията са ми от шината. Понеже я съхранявам окачена вертикално на стената, лайсните, които показват къде точно минава диска, почнаха да се смъкват надолу и в центъра на шината остана място където няма лайсна (на снимката черната лента най-ляво). Наложи се да я отлепя и да я залепя наново с полиуретаново лепило. 
На двете лайсни в дясно, залепих парчета шкурка с двойно залепващо тиксо, така че при рязане шината да не мърда.


Лайсните за плъзгане на циркуляра трябва редовено да се мажат или с восък или с вакса, но по тях все още няма забележимо износване.


По основата също няма износване. Двата водача, които обират луфта на циркуляра по шината, не мръднаха за една година - както си ги бях настроил в началото, така и си останаха.


Дразни ме падането на ключа на диска, който е закачен на едно гумено краче към кабела. Иначе нямам никакви други проблеми с машината въпреки, че бая я ползвах откакто я имам.

Сега за герунга Метабо.
Първото, което се скапа, е бутонът за лазера. Не знам защо, но още от самото начало прави контакт когато той си иска. Пръскането с контактен спрей помага, но за кратко време. Още не съм намерил заместител на копчето от братята китайци, но съм му се наточил да го сменям. Копчето за осветлението издържа около една година, но напоследък и то почна да ми прави номера.


Другото, което ми създаде малко проблеми в началото, беше предпазителят на диска. По някаква причина почна да блокира и лагерчето, което върви по ръба на предпазителя и в резултат на това няколко пъти се надъвка пластмасата. Засега го лекувам с WD40 - отмива част от прахоляка, който се събира между предпазителя и оста му, и го смазва. Пробвах и други смазки, но като че ли това действа най-добре.


Настройката на лазера е супер тегава. Конструкторите не са предвидили никакви винтове или начин за фина регулация. Има един винт за въртене на самия лазер в леглото му и два винта отстрани за преместване и това е всичко. Възможно е да се настрои, но аз си загубих около 2 часа в проби и грешки, докато стигна до добър резултат.


Оригиналният щит за обиране на опилките в крайна сметка не вършеше много добра работа и го смених с престилка, направена от вътрешна гума на колело.


Иначе конструктивно машината е направена доста добре и освен горепосочените недостатъци други минуси не виждам.

Мерси за отделеното време Griffin

1 коментар:

  1. Номера със спрея мина и при мен! Не бях се сетил за него,полезна информация.

    ОтговорИзтриване