Страници на блога

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Няколко аргумента в полза на дървените рендета





Много хора, дори сред тези, които са приели или са готови да приемат дърводелството като свое хоби, гледат на дървените рендета с пренебрежение. Днес ще се опитам да променя това, защото го намирам за крайно несправедливо. Надявам се да ми позволите и да оставите предубежденията, първо защото рендето е по своята същност устройство, което държи длето (острие) под определен ъгъл и дали е направено от метал или дърво не е от значение; и второ защото някои от най-впечатляващите мебели в историята на човечеството са правени изцяло с такива - дървени рендета (ако рендетата са работили добре тогава, няма причина да не могат да го правят и сега - все пак не говорим за Уиндоус 95 :).

И така, ето няколко аргумента за това да пробвате дървените рендета.  

1. Най-често са по-евтини
Да започнем с най-прагматичния аргумент - ако ви се струва непосилно да отделите 200 лева за № 7 или 250 - 300 за № 8, имайте предвид, че запазени дървени фуговачи (jointer plane) могат да се намерят за 60 - 70 лева. 


Същото важи и за фрезите. Не знам каква точно е причината, но само за последните 2 години рендетата-фрези Рекорд и Стенли си утроиха цените. Ако преди можеше спокойно да се намери № 71 с пълен набор аксесоари за до 60 лири, сега редовно попадам на екземпляри, които се продават за по над 150. Като се има предвид абсурдно високата им цена, според мен да се дадат 50 лева за дървена фреза, си е умна инвестиция.   

2. Плъзгат се по дървото по-леко от металните
Чугунените рендета се нуждаят от периодично смазване - било то с восък или машинно масло (като Пол Селърс). При дървените няма такава нужда. Наистина, трябва през няколко години да ги мажете с масло, но това е за да не изсъхнат и да се напукат, а не заради триенето.
    
3. Не се кривят вследствие на натиск или топлинно разширение, предизвикано от триенето
Следващото предимство на дървените рендета е до известна степен свързано с предишното. Дървените рендета не си променят геометрията вследствие на топлинното разширение, което триенето създава (това е по-изразено при по-дългите метални рендета). В моята практика не съм установил, че това ми пречи, но има хора, които напълно отричат дългите чугунени рендета поради тази причина. Е, дървените им събратя не страдат от тази слабост. 
 
4. Не се чупят лесно
Друго предимство на дървените рендета, което вероятно също ще спечели прагматиците, е това, че, за разлика от чугунените, ако паднат от тезгяха на бетонния под, няма да се счупят. Ако ви се е случвало да получите по пощата строшено на две ренде, ще разберете този аргумент много добре.

5. Ако са повредени, може да си ги оправите, или да ги направите изцяло, следвайки модела на повреденото ренде, с което разполагате
Като сме на темата за повредени рендета, ако дървеното ви ренде се износи или повреди, не е трудно да залепите пукнатина, да присадите нова подметка на мястото на вече износената или дори да направите изцяло ново ренде. Както може да видите тук, основният ремонт на дървените рендета не е никак сложно, но за сметка на това много удовлетворяващо упражнение.
Ако не умеете да заварявате или запоявате чугун с месинг (и двете са доста сложни задачи), за счупените метални рендета няма никаква надежда.
 
6. Ако се наложи, може да ги преработите за конкретни операции
Въпреки че аз лично никога не бих направил такова нещо, очевидно е честа практика да се променя подметката на профилни рендета, за да се постигне конкретен контур. Има и по-неинвазивни модификации: ако все още не сте свикнали да изправяте кантове на ръка, винаги може да защипете към фуговача линеал, който да елиминира всички неизвестни от уравнението.  

7. Не са нито по-малко прецизни, нито по-малко ефективни от металните си потомци
Тук няма да привеждам доказателства, а ще ви оставя сами да си ги намерите - просто потърсете в Гугъл снимки на мебели, правени преди началото на 19 век.
...да, всичко това е правено с дървени рендета :)

8. По-малко вибрации
Не съм сигурен дали това се държи на по-голямата им маса, на факта, че са направени от дърво, или на много по-дебелите ножове, но дървените рендета вибрират (прескачат) по-малко по време на работа, а това на свой ред помага за по-лека и прецизна работа. 

9. Лустро
Дървените рендета правят обработваната повърхност по-гладка на допир от металните, защото полират повърхността. Ако не вярвате, натрийте някоя дъска с парче гладко дърво. Само след няколко минавания ще ви се стори, че по дъската има восък.

10. Усещане
Усещането на лекота и връзка с материала, който обработвате, е съвсем друго при дървените рендета. Допирът, обратната информация, която получавате, звукът и усещането са различни и неповторими. Този аргумент е най-слаб, защото за съжаление няма как да ви убедя, че това е така преди в ръцете ви попадне добре наточено и настроено дървено ренде, а ако то е вече там, няма смисъл да говоря повече ;)

Ако аргументите ми дотук са натежали, нека разгледаме какви са възможностите.
На снимките по-долу ще видите металните рендета, на които обикновено най-често се разчита в процеса на работа, а до тях дървените им еквиваленти.

Гладици/Smoothing Plane - № 3, 4 и 4 1/2. 
 

Дървеният аналог на чугунените гладици е Coffin Plane. Името му не е такова, защото английските дърводелци са обичали Хелоуин, а просто защото формата на рендето напомня ковчег. Задницата е стеснена, за да се събира в дланта, а предната част е по-широка, за да може да се монтира широк нож, за да се работи по-ефективно (широкият нож заглажда по-голяма повърхност с едно минаване). 

Среднодълго, универсално ренде/Jack Plane

Рендето "Джак" е между 14 и 17 инча дълго и е аналог на № 5, 5 1/2 или 6 от номенклатурата на Стенли, която важи за горе-долу всички производители на метални рендета. Популярната теория за името на рендето е, че идва от израза "Jack of all trades, master of none", което означава горе-долу следното: "който умее да прави всичко, не умее да прави нищо майсторски". Не знам дали е така, но логиката това ренде да се казва Джак, е че с него може достатъчно добре да се изправят кантове и да се заглажда материал - функции, присъщи съответно на дългите и на късите рендета (ключовите думи тук са "достатъчно добре").  

Фуговач/Jointer Plane

И на български и на английски е ясно откъде идва името - това е дълго ренде, което изправя кантовете, за да може дъските, подредени една до друга, да прилепват без фуга. За тези рендета е важно да са дълги, за да не се плъзгат по кривините на дъската, а да ги изглаждат 

Рекорд/Стенли № 10/ Carriage Maker's Plane


Въпреки че производството на файтони и каруци вече не е масово :), този тип рендета са все още много полезни. При тях ножът пресича цялата основа, което им позволява да режат плътно до бордовете. Тази функция е най-полезна за направата на фалцове и чепове за по-големи сглобки. Дървеният еквивалент на № 10 е Badger Plane.


При това ренде ножът е със засек от една страна, което му позволява да излиза чак до борда.  От другата страна изглежда като обикновен Джак.
И на мен не ми прилича на язовец (badger) :). Казва се така защото е кръстено на Чарлс Баджър, производител на продавач на инструменти, живял в Англия около средата на 19 век (според Oxford Dictionary).
Освен необичайното име, друг плюс на язовеца е цената. Ако искате метална десетка, трябва да сте готови да се разделите с 60 - 70 лири за ренде в сносно състояние. Дървеното ренде е поне три пъти по-евтино.

Фреза/Router Plane

Като говорим за оригинални имена, следващото дървено ренде се казва Granny's Tooth Plane (бабешки зъб), защото, погледнато отдолу, прилича на уста, от която стърчи крив зъб. 


Името му може да не ви вдъхва доверие, но това ренде се справя без проблеми с почти всички задачи, за които е измислен № 71.

Ренде за нутове/Plough Plane


Може да не изглежда като самолет, но дървеният нутовик се справя без проблеми с работата със значително по-малко вибрации от металните си внуци.

Дървено ренде за фалцове с линеал и ограничител на дълбочината
 

Този ветеран е даже с едни гърди пред № 78, защото ножът му е поставен под остър ъгъл спрямо посоката на рендосване, което прави така, че линеалът автоматично да прилепва и улеснява воденето.
Месинговият винт, който виждате отгоре, сваля и вдига ограничителя за дълбочината, като позволява много фина настройка - още едно предимство пред чугунения № 78, където фината настройка е трудна.
От функционална гледна точка № 78 печели само в с това, че има шпора, която му позволява да реже напречно на влакната на дървесината, без да изкъртва материал. 

Дървено коларско ренде/Spokeshave 


Заточва се малко странно заради триъгълната форма на режещия блок, но за сметка на това работи много по-добре със суров материал. Ако сте решили да правите дървени лъжици и бъркалки, това е рендето за вас.
Ако няма откъде да го купите, ето как може да си го направите сами.

Римсовник/Rebate Plane
 

Въпреки че е последно в списъка, това ренде е сред основните инструменти в дърводелството. И при него ножът пресича основата и е ориентиран под остър ъгъл. Основното му предназначение е да почиства фалцове, но в ръцете на майстор, може да ги прави от нула. Използва се също за направа и почистване на чепове и участва в оформянето на корнизи и други декоративни елементи.
Единственото предимство на № 93 пред дървения римсовник е това, че 93 може да се разглоби и да се превърне в chisel plane, когато се налага да почистите фалц, който свършва в ъгъл. Във всяко друго отношение дървеното ренде е равностойно, а в ценово победата му е безапелационна :)

Ако ветераните ви се струват интересни и бихте искали да научите повече за някой от тях, моля, коментирайте и в някоя от следващите публикации ще ви покажа как да възстановите и да използвате едно-две от тези рендета.

От мен толкова за днес :)


6 коментара:

  1. Страхотна статия, Мишо! Поднесъл си нещата по доста интересен и забавен начин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Бих предпочел статията да е за някой проект, но за съжаление няма време за работилницата в момента.

      Изтриване
  2. Страхотно описание. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, сдобих се с дървено ренде за нутове или фалцове ???(по скоро е за фалц) и тепърва ще го реставрирам но първо не съм сигурен за какво точно е и второ как се се ползва . Бихте ли ми помогнали с информация как да публикувам снимки в блога за видите за какво става на въпрос. Фейсбук и други такива нямам и няма да имам (ползвам Нокиа с фенерче :) )

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, няма как да пуснете снимка тук. Ако намерите в интернет съществуваща снимка на ренде като вашето, тук може да пуснете линка и така ще го видя и ще мога да кажа как се ползва.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за отговора, ще потърся в интернет а в краен случай ще искам съдействие от щерката за Фейсбук за да ви го покажа това чудо

    ОтговорИзтриване