Страници на блога

понеделник, 19 юни 2017 г.

Шкаф за ел.табло

Статията може би няма да е много интересна, но все пак ми се струва, че в този проект има някои и неща, които не съм правил преди. Въпреки това, като че ли вече се свършват новите техники, за които мога да говоря. Не знам, засега ще оставя философските въпроси настрани и ще започна със снимките.

Идеята на цялото упражнение беше да се скрие старо електрическо табло, което няма особено представителен вид. То е близо до стена от едната страна, така че реших да направя шкафчето само с три страници, а за четвърта да ползвам стената. По стената вървеше кабелен канал, който трябваше да влиза в шкафа някак си, но в последствие това отпадна.

Първата работа естествено е да събера подходящ материал и тъй като всичко ще се боядисва, окото ми веднага се привлече от палетите които стоят в работилницата от известно време.


Разкроих заготовките до дължина, близка до необходимата ми, за да имам по-малко фира на абрихта и рендосах само по една страна на всяка дъска.


След като лепилото изсъхна, подготвих от тях заготовки за детайлите, ползвайки абрихта и циркуляра.


Започнах с вратичката, като изрязах нутовете за таблите.


След това маркирах чеповете в края на детайлите с чертилките, за да намаля откъртването при изрязването им.


Тъй като тук няма да правя много детайли, реших да не ползвам приспособлението, което имам, и перата ги правих на шейната, като просто оглозгах излишния материал с диска.





След като се убедих, че всичко си пасва идеално, на герунга свалих около 1 мм от всеки чеп, така че, като си заеме мястото, да остане място за излишното лепило в сглобката да се събере там.


Наредих малки парчета уплътнител за прозорци в канала за таблата, които да не й позволяват много да мърда и да тропа.


Шлайфах всички вътрешни повърхности на рамката.


И сглобих. Тук си помогнах с една стяга, за да докарам вратата да е правоъгълник :).


След това почнах рамкат - просто я сложих в стегите, нагласих я да е правоъгълна, разпробих дупки за дибли и ги залепих.


За сглобяването на таблите на шкафа направих фалцове в края на страничния панел (на циркуляра). Няма да имам повече здравина, но поне при сглобяването ще ми е по-лесно.


Сглобяването беше просто с няколко винта (за сега, впоследствие ще ги махна).


След като рамката и страниците станаха готови, ги слепих с бавностягащо лепило и повечко стеги.


Запуших дупките по дървесината с кит.


След това нагласих вратичката и рамката на шкафа да се паднат на една височина и завих пантата.


За да си стои вратата на място ползвах съвсем малки неодимови магнити, а на вратата срещу тях има малки винтчета. Първо пробих дупка в рамката, след това сложих трансфериращ конус (мисля че се нарича това чудо, ползва се за дюбели) и така знаех къде да пробия дупка за винта. Магнитите залепих с епоксидна смола.


Накрая развих всички винтове от рамката и на тяхно място разпробих по-големи дупки и сложих дибли.


Накрая разглобих всичко шлайфах и го пръснах в импровизираната бояджийница



Дано няма заспали пред мониторите :)
Благодаря за търпението Griffin

Няма коментари:

Публикуване на коментар