Страници на блога

понеделник, 16 август 2021 г.





Легло за Лея
Всичко започва със събирането на материала. После абрихт и щрайхмус, за да станат лицата и кантовете прави и успоредни едни на други.
   


Украшението на леглата са таблите. Ще започнем от тях. Вместо плътен панел, таблата ще е запълнена с вертикални летви, като при мебелите, повлияни от движението Arts and Crafts.

Източник: https://gasperetti.com/furniture/beds/ 

Понеже е много трудоемко всяка от вертикалните летви да лежи в свой длаб, аз ще хитрувам и ще ги завинтя в рамка, която ще залепя вътре в таблата на леглото.

За да не личи линията на залепване, долната част на тази рамка, ще дойде от самия напречен детайл, но най-напред ще направя декоративен профил в горния кант, преди да го разбича.
    
























За да се вижда възможно най-малко линията на залепване, трябва да почистя разреза от циркуляра с ренде. Така двете части прилепват чисто и човек трябва да се загледа много внимателно, за да открие, че всъщност съм си спестил малко труд с летвите. 
  

Сега е ред да обърна внимание на краката на леглото. След като съм ги отрязал по дължина (или височина - зависи кой как гледа на нещата), трябва да отбележа къде ще са длабовете.






















Речено - сторено
 

На снимкта по-горе са дадени два срещуположни крака. За да стане таблата, ще трябва 
да изхвърля единия и да почна отначало, защото ми трябват длабове, които са огледален образ. 






















Ето, така трябваше да изглежда всичко в самото начало. :)
 






















Сега ще направя чеповете на напречните детайли на таблата на леглото. Подробно описание на техниката и как да си направите чепорез ще намерите, ако кликнете тук https://woodbg.blogspot.com/2014/09/blog-post_29.html   



























Сега сглобявам рамката на таблата, за да видя дали всичко пасва и да установя каква ще е дължината на вертикалните летви.











Правя летвите от каквито парчета имам, като ги докарвам на дебелина така, че да са равни на разстоянието върху канта, останало между двата декоративни профила. 

   





















Заглаждане 






















Заобляне























Сглобяване с винтове 






















Сега скосявам краката леко в долната им част, за да не изглежда твърде тромаво леглото.



След триона минава ренде и всичко става като стъкло. 






















Лепене и стеги 


Царгите са най-лесната част - две дъски с чепове в двата края.










Леко усложнение е, че от едната страна върху царгата ще има пак вертикални летви. Лея е още малка и ме е страх, че ще пада, докато спи. 
























Вертикалните летви в двата края са захванати за краката на леглото с винтове, за които предварително съм пробил отвори. 



Върху таблите залепвам дъска, която надстърча от рамката. Така получавам по-интересна линия, а отгоре може да се поставят малки играчки :) 




Ако се загледате на горната снимка, ще видите, че от вътрешната страна на царгата съм залепил втора дъска, в която има нарези за напречните летви, които ще носят матрака.

 

Лея е доволна :)


Приятен ден и благодаря за вниманието 

 

5 коментара:

  1. Браво администрации 👏Страхотна техника и изпълнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    Първо искам да се извиня, че пиша коментар под тази публикация без той да е свързан с нея, но във "Въпроси и отговори" не намерих начин, а фейсбук нямам и не искам да имам.
    Занимавам се с хоби дърводелство от известно време (правя си неща за дома) само с ръчни не електрически инструменти.
    Въпросът ми е за един инструмент който се слага на маткапа и с него мога да изрежа овален чеп на челото на детайла(нещо като плашка). Та знаете ли как се казва и дали може да се намери все още? До сега това упражнение го правя с боркорона и после изрязвам излишното но става грубо и бавно.
    Благодаря предварително
    С уважение, Мирослав Монев

    ПС.правите страхотни неща и споделяте безценна информация, поздравления за което

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, на ангрийски се казва tenon cutter, на български трябва да е чепорез. За съжаление вяриантът за маткап е много рядко нещо. За бормашина се намира, но цените са високи и трябва да се внася от САЩ

    ОтговорИзтриване
  4. Това се намира тук https://www.jettools.bg/veritas-power-tenon-cutters.html но адаптера https://www.leevalley.com/en-ca/shop/tools/hand-tools/drills/100789-brace-adapter-for-power-tenon-cutters?item=05J4115 към маткап не. Вероятно ако настоявате може да ви намерят., 🙂

    ОтговорИзтриване
  5. Да, с настояване стават повечето неща :)

    ОтговорИзтриване