Страници на блога

неделя, 3 юли 2016 г.

Безразборни размисли за рендета

Иска ми се отново да поговорим за рендетата, а и имам да отговарям на няколко често задавани въпроса, свързани с тях. Понеже никоя от темите не е достатъчно обширна, за да изпълни цяла публикация сама, реших да наблъскам тук всичко, което имам да кажа към момента. Надявам се, че нямате нищо против :).

Въпроси:
1. Защо работиш с рендета, като машините са по-бързи? Тая мода с ръчните инструменти взе да става доста досадна.
На този въпрос се опитах да отговоря тук http://woodbg.blogspot.bg/2015/12/10.html, но понеже хората го задават често, ще кажа още нещо.
Не беше отдавна времето, когато гледах клиповете на the Wood Whisperer в Ютюб и си мислех, че това с рендетата е голяма глупост и проява на някакъв вид снобизъм. Като всеки любител-дърводелец, който е отраснал с Норм Ейбръм и предаването му The New Yankee Workshop (www.newyankee.com), и аз си мислех "Защо са му на човек рендета, ако има абрихт, щрайхмус, стационарен широк лентов шлайф и т. н?"
Малко по-късно се наложи да направя един покрив само с чук, трион и длето и всичко се промени. Понеже герунгът ми беше развален по това време, а и нямаше как да кача компресора с такерите горе, приех задачата като неизбежно мъчение. Като започнах да работя обаче, се случи нещо напълно неочаквано. Времето спираше всеки път, когато трябваше да отрежа някое ребро на точното място и под точния ъгъл или да направя седлата, където лежат столиците. Удоволствието беше огромно. После не беше никак трудно да мина към рендетата.
Не съм си купувал нови рендета, но мисля, че Министерството на здравеопазването вече изисква от производителите им да слагат надписи "Внимание, този продукт води до пристрастяване" върху кутиите :).

2. Искам да започна да използвам рендета, но не знам кой номер ми трябва?
Клишето гласи: "Ако можеш да си позволиш само едно ренде, купи си № 5". Това е може би най-често повтаряната реплика в дърводелството след "Никога не можеш да имаш твърде много стеги", или "Къде си оставих рулетката?" :). Логиката е, че № 5 е достатъчно дълго, за да прави повечето неща, за които са измислени дългите рендета, и достатъчно късо, за да върши работата на късите също толкова успешно.
Ако питате мен, всичко от № 3 до № 7 е добър избор. Това важи с две уговорки: i) № 3 е малко и ако ръцете ви са големи, може да ви е неудобно; ii) № 5 1/2, 6 и 7 са големи и тежки, така че има вероятност да ви уморяват повече.
Не си купувайте комбинирани и специализирани рендета, преди да сте се научили да използвате основните (от № 3 до № 7) и, най-важно, преди да сте се убедили, че наистина ще работите с рендета.
Ако купувате рендета, защото искате да ги колекционирате, всичко казано дотук по въпроса отпада ;).

3. Кое ти е любимото ренде?
Като модел - 4 1/2. Не съм срещал 4 1/2, което да не съм харесал. От моите рендета най-любимо ми е Стенли № 6.

4. Откъде си купуваш рендета?
От www.ebay.co.uk. Въпреки че цените се качиха доста напоследък, все още изпадат изгодни оферти, а сега лирата е доста евтина, така че купувайте, докато Обединеното Кралство е все още в ЕС и покупките ви няма да се облагат с мито.

5. Как заточваш рендетата?
С шкурка върху стъкло и след това полирам с парче кожа, залепено върху шперплат и натрито с хром-оксидна паста (strop).

6. Купих си старо ренде и не знам как да го оправя.
Ако рендето е от тези за обща употреба (bench plane), ето Jedi Master в действие: https://www.youtube.com/watch?v=RYyV6IUpsYk&list=PLqyeNiM0BJuWZhA-qrWJ6BgrBkdoapr06
Ако ви притеснява английският език, тук може да видите как действам аз:
http://woodbg.blogspot.bg/2014/12/blog-post.html

7. Купих си ренде, но не знам нищо за него и не съм сигурен, че всички части са налице.
По-добра стратегия е първо да проверите дали частите ги има, преди да купите рендето, защото ще ви излезе много по-скъпо да купувате всяка липсваща част отделно. В такъв случай ще е по-добре да инвестирате в счупено ренде или такова с липси, което се продава за части, и да свалите от него това, което ви трябва. Ако видите обява, която ви харесва, потърсете в Гугъл модела и разгледайте колкото се може повече снимки, за да добиете представа каква е пълната комплектовка на рендето. В някои случаи липсващите части не са критични, но понякога отсъствието на дори наглед малки неща прави рендето или напълно безполезно, или ограничава функциите му ужасно много. Това важи в най-голяма степен за комбинираните рендета - № 44, 45, 50 и 55. При 78 е същото. Без ограничител на дълбочината може да се мине, но според мен не е добра идея да се купува 78 без шпори и линеал (освен ако не сте сигурни, че можете да си ги направите сами). 

8. По какво се познава дали дадено ренде е добро?
Ако пазарувате онлайн, всичко зависи от качеството на снимката. Най-важното за мен е корпусът да не е счупен. Гледайте внимателно района около гърлото - обикновено там се чупят.
Почти всичко друго подлежи на ремонт.
Ако имате възможност да видите рендето на живо, ето какво за мен е признак за качество:
- Месингов винт за настройка на височината с възможно най-малък празен ход;
- Тясно гърло - гледам между върха на ножа и предната част на отвора на гърлото да има не повече от милиметър - милиметър и половина. Това е важно, ако искате рендето да сваля тънки стружки и да не изкъртва материала. Ако ви трябва копач, широкото гърло е предимство.

9. Често срещани проблеми и как се отстраняват?
- Винтът за настройка на височината на ножа се върти много трудно:
а) Разхлабете винта на притискателя. В 90 % от случаите той е твърде стегнат. Това до голяма степен блокира възможността на ножа да се плъзга нагоре-надолу по жабката.
б) Почистете ръждата и смажете винта. Ако всичко е направено както трябва, винтът трябва да може да се върти по инерция.
- Ножът не може да се прибере:
Това става, когато стружколомителят е монтиран много далеч назад от режещия ръб на ножа. Оптималното разстояние е под милиметър (за гладици - дори по-малко).
- Между ножа и края и предния ръб на гърлото има твърде малко разстояние и рендето се задръства със стружки:
Жабката е монтирана по-напред отколкото трябва. Тук ще намерите повече информация за това как да настроите жабката - http://woodbg.blogspot.bg/2014/12/blog-post.html
- Между ножа и стружколомителя се забиват стружки и задръстват рендето:
Причината е, че стружколомителят не прилепва плътно към ножа в цялата си ширина. Ето как се решава проблемът - https://www.youtube.com/watch?v=WAwMzgs-1Bw
- Дръжките хлопат:
Понеже винтът, който държи дръжките, върви напряко на влакната на дървесината, където има най-голямо свиване и разширяване в зависимост от влажността на въздуха, често пъти дръжките (особено задната) хлопат. Понякога е нужно само да се стегне винтът, но в повечето случаи дървото на дръжката се е свило твърде много и винтът вече не може да "обере" разликата. Възможностите в случая са две - да подложите шайба под главата на винта, или просто да го скъсите, като изпилите един-два милиметра от дължината му.

10. Какво мислиш за дървените рендета?
Мисля, че искам да си купя стотина :).
Дървените рендета са супер - и гладици, и профилни и каквито други се сетите. Като свикнете да ги настройвате (изобщо не е трудно), ще видите, че по нищо не отстъпват на чугунените. 

11. Трябват ли ми блок-рендета и, ако да - кой номер? Каква е разликата?
Почти всичко, което може да се направи с блок-ренде, може да се направи и с обикновена четворка. Разликата е в това, че блок-рендето позволява да се работи с една ръка. Това е много полезно, като сглобявате нещо и се налага да направите леки корекции туктаме, за да пасне всичко добре.
Ако сте решили, че такова чудо ви трябва, сега трябва да решите кой модел. Възможностите са много, затова ще се спра само на най-популярните и достъпни модели.

Най-простите и съответно най-евтини са 102 и 110. Те нямат нито настройки на ножа, нито на гърлото.
№ 220 са малко по-усъвършенствани, без да са скъпи (може да си купите ново за 70 - 80 лева).
Старите модели № 220 на Рекорд и Стенли имат само винт, който движи ножа нагоре-надолу. Новите са вече с пластина, която настройва ножа настрани. Допълнително предимство е, че отливката е по-дебела, но са по-тежки и предната дръжка (всъщност повече прилича на бутонче) е пластмасова.
9 1/2 са едно стъпало по-нагоре. Имат настройка на ножа нагоре-надолу и настрани, а освен това има възможност да отваряте и затваряте гърлото в зависимост от това колко фина работа искате рендето да ви свърши.
Най-скъпата от по-достъпните алтернативи е № 60 1/2. Разликата тук е, че ножът е монтиран под по-остър ъгъл с цел да може рендето да работи по-добре напряко на влакната на дървесината. По правило рендета с нисък ъгъл са по-скъпи и по-редки от стандартните си събратя.

12. Стенли или Рекорд... а има ли и други алтернативи?
Пол Селърс твърди, че качеството на изработка на Рекорд отстъпва на това на Стенли, но трябва да се има предвид, че той е сигурно най-големият фен на Стенли в света :). Имал съм възможността да работя с много различни рендета от двете марки и трябва да кажа, че лош Рекорд досега не съм видял, докато от Стенли съм попадал и на недотам добре направени екземпляри (предимно такива, произведени след 1970 г.).

Има много производители на рендета по моделите на Ленард Бейли - Woden, Sargent, Millers Falls, Marples, Sorby са сред старите марки, за които ще намерите предимно добри мнения. Освен да ги изброя, не мога да ви помогна повече, защото никога не съм ги виждал на живо.

Преди време обаче попаднах на едно ренде Sedgley и останах впечатлен от качеството му. Марката не ми говореше нищо, но открих, че е произвеждана от малко семейно предприятие в Англия. Това по-долу е стара брошура на производителя.
 

Понеже рендето не ми струваше нищо и понеже не знаех нищо за него, нямах кой-знае какви очаквания, но като започнах да го ремонтирам, се изненадах много приятно.


Най-ефективният метод за сваляне на стар лак, който досега съм открил е циклата. Преди използвах шкурка. Освен че отнемаше повече време, после трябваше да байцвам зоните, в които бях стигнал до по-светла дървесина.


Както сигурно вече сте се досетили, дръжките на рендето са от палисандър - друг сигурен признак за качество.


Ето как изглежда дръжката след само една ръка лак.



На снимката по-горе се вижда колко по-дебел е винтът на дръжката на Седжли в сравнение със Стенли и то на № 4 1/2, което като цяло е доста по-масивно ренде.
Отливката е права, винтът за настройка е масивен и целият механизъм е прецизен до такава степен, че спокойно съперничи на Стенли.


Ето всички части на пъзела.



Това е крайният резултат.
Вече ползвах рендето на няколко пъти за по-сериозна работа и добрите първоначални впечатления се потвърдиха - много ми харесва как работи.

13. Имам чувство, че напоследък много скочиха цените. Как да си намеря по-евтино ренде?
Аз купувам рендета със счупена или липсваща задна дръжка.

Предната дръжка се чупи по-рядко и е лесна да се направи на струг. Понеже задната е с форма, която не може да се постигне лесно с машина, направата й изисква повече време и е по-трудна, затова често пъти хората бракуват рендетата вместо да се опитат да ги поправят. Лично мен това не ме притеснява. Половината ми рендета са с дръжки мое производство. Ако и ви е сте склонни да действате така, ето как можете да си направите дръжка за 3 часа без каквито и да е машини.

Най-напред очертавам формата на дръжката върху парче дърво - в случая орех. После добавям по 5 мм в началото и края на основата на дръжката. Този буфер е нужен, защото винтът минава под ъгъл и ако се получи леко отклонение, като стегнете дръжката, тя може да застане по-напред или по-назад от точното й място.



Преди използвах зеге, монтирано с ножа нагоре. С резбарски лък става по-добре - няма шум, не гълташ прах и няма опасност да си направиш лош маникюр.




След като заготовката е изрязана, маркирам траекторията на винта и центъра на отвора отгоре и отдолу на дръжката.



После с фрезер пробивам гнездото, в което лежи главата на винта.



Сега е ред на най-критичната операция. Пробивам с бургия отгоре надолу, като гледам свредлото да следва линията и да е перпендикулярно. После обръщам и пробивам пак отдолу-нагоре. Като се пробива и от двете страни, се намалява наполовина отклонението, ако объркате ъгъла. Преди използвах колонната бормашина и пробивах целия отвор наведнъж - никога не можах да постигна добър резултат от първия път.
Има две причини защо е важно първо да направите отвора за винта, а след това да оформите дръжката:
1) Понеже сте отрязали заготовката по-голяма, може да компенсирате евентуално отклонение.
2) Ако сбъркате и пробиете отвора зле, може да бракувате дръжката, без да сте инвестирали 2 часа в оформяне.



Отворът е готов и заготовката пасва добре. Вече мога да пристъпя към оформянето.





 Отбелязвам радиуса и дължината на основата, и почвам с коларското ренде.






После идва пилата, а след нея циклата.


Дръжката е почти готова, а още не съм посягал към шкурката - с нея става много бавно.

Последната неизвестна е мястото на отвора за винта в предната част.
За, да отбележа точното място, навивам на руло парче хартия, пъхам го в отвора за винта в корпуса на рендето и капвам капка масло върху хартията. Като наместя дръжката отгоре, петното ми показва, къде точно да пробия.

Леко заглаждане със шкурка №120 и 180 и дръжката е готова.


Ако имате въпроси, на които не съм се сетил да отговоря, моля, задайте ги тук.
Ако и вие обичате ръчните инструменти и имате какво да добавите, моля, не се стеснявайте да ни пишете.
Надявам се да ви е било полезно.
Мишо

 







5 коментара:

  1. Здравейте.Откъде сте поръчали лъкчето и менгемето? Предполагам от сайта на JET? Какъв размер е менгемето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Относно резбарския лък, мога да препоръчам това:
      http://www.bahcoshop-bg.com/catalog/rachna-nozhovka-lak-130mm-bahco-302/
      и http://www.bahcoshop-bg.com/catalog/rachna-nozhovka-lak-165mm-bahco-301/.
      Рамката е много стабилна, дръжката е хубава. Още като вземеш инструмента в ръка се усеща! Успех :-)

      Изтриване
  2. Здравейте, благодаря за въпроса.
    И лъкът, и менгемето са от Англия. Купих ги на старо от Ибей. Лъкът е Еклипс, а менгемето - Рекорд № 52. Ширината на челюстта е 17.5 см.
    Менгеметата от сайта на Джет изглеждат добре, но за съжаление не съм ги виждал на живо.
    В ОЛХ от време на време изпадат подобни инструменти също.
    За лъковете, които колегата е споменал по-горе, съм чувал предимно добри отзиви.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,поздравления за уменията и знанията. Аз искам да питам от какво дърво е добре да се направи дръжка на трион. Правих си две дръжки от американски орех и двете се пукнаха. Наложи се да ги лепя и да им сложа винт.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Аз досега не съм правил дръжки за трион от орех, но с тези за рендета никога не съм имал проблеми. С бук не би трябвало да има проблеми със здравината.

    ОтговорИзтриване