Страници на блога

понеделник, 28 ноември 2016 г.

Рязане с пасвател - липсващото звено

Вече неведнъж писах, че почти няма дърводелска операция, която не може да се направи с ръчни инструменти и че някои от най-забележителните мебели са правени без участието на машини, но не бих ви обвинил, ако някога сте хващали трион и не приемате думите на доверие.

Време е да покажем липсващото звено :)

В по-предишната статия говорих за това как се калибрира материал с ръчни инструменти (http://woodbg.blogspot.bg/2016/11/blog-post.html), но там задачата беше малко по-лесна в едно отношение - материалът беше широк плот и за да го окрайча (рязането напряко на материала се нарича окрайчване - cross cut), просто начертах перпендикулярна линия, направих разрез на около милиметър навън от линията и после изравних до линията с ренде.


Както вече се досещате, този номер няма да мине, когато трябва да се окрайчват по-тесни дъски (каквото се налага да се прави в 90 % от случаите), тъй като рендето няма достатъчно голяма повърхност, върху която да работи.

Вижте снимката по-долу.
 

Горният разрез е направен с циркуляр, долният - с ръчен трион. Качеството на ръчния разрез очевидно е по-ниско, но не бързайте да се отчайвате. Ето ги приспособленията, които ще изравнят резултата:


Нещото от ляво се нарича shooting board. Работи, като използва факта, че ножът на рендето не пресича от край до край подметката. Това позволява на корпуса да се плъзга винаги по една и съща права линия, която сте му заложили. Ако поставите линеал на 90 или 45, или какъвто и да било друг градус, спрямо тази линия, получавате устройство, с което можете да окрайчвате материал с много голяма точност.
Рових се доста, за да открия как се нарича това нещо на български, но най-доброто, което можах да намеря е дъска за рендосване. Предполагам, че е просто буквален превод, та, ако някой знае друг термин, моля да каже.

Приспособлението вдясно е bench hook - дъска или кука за рязане (тук също важи казаното по-горе по отношение на българския термин).
Нарича се кука заради формата, която прилича на двойна кука или буквата S.


Като опрете приспособлението в ръба на тезгяха, а дъската, която искате да отрежете - в линеала, когато започнете да режете с триона, тласъкът напред, който зъбците му създават, ви помага да държите дъската много лесно само с една ръка, без да се налага да я хващате в менгеме.

И така, след като вече знаете какво представляват двете приспособления и защо са ни нужни, ето как можете да си ги направите:

Всичко почва с парче дебел кофражен шперплат, тънък тополов шперплат и чамова дъсчица от купчината с изрезки.


Кофражният шперплат е основата на приспособлението. Върху нея трябва да положа два слоя тънък шперплат, който да ми даде правата линия, която да следва рендето.


Както се вижда от горната снимка, тънкият шперплат е силно изкривен. За да мога да рендосам една права страна, го защипвам между две парчета кофражен шперплат в менгемето. 


Тук е много важно да получа права линия, затова минавам челото с № 7. 


 Заковавам първия пласт шперплат със ситни пирончета.


Сега e ред на линеала.


Монтирам го с помощта на големия прав ъгъл. За да ми е по-лесно, завивам първия винт и го затягам достатъчно силно, за да не се размърда лесно. После опирам рамото на правия ъгъл, коригирам, ако е нужно, проверявам дали всичко е прилепнало плътно и завивам останалите винтове.


Дъсчицата, която опира в ръба на тезгяха може да се монтира накрая, но аз реших да го направя сега, след като така и така съм хванал винтоверта.


Вторият слой шперплат монтирам с лепило върху първия, за да няма пирончета по повърхността, които да ми надраскат детайлите после.


Стеги :)



На другия ден свалям стегите и рендосвам страните на приспособлението. При залепването нарочно оставих вторият пласт да надстърча над първия по направляващата линия. След няколко минавания с рендето всичко си идва на мястото.
 

Време е да пробвам как действа. Отрязвам парче с триона, като изобщо не се старая да съм прецизен.


Ето какви са отклоненията.



Включвам дъската за рендосване :)


И след 30 секунди се получава това:



Резултатът ме задоволява напълно. Минавам дъската с шкурка 120 и съм готов за лакиране. Може и без лак, но не искам това приспособление да се изцапа като с тезгяха :).  
 

Направата на дъската за рязане е още по-проста - два линеала и парче кофражен шперплат.
Двата слоя тънък шперплат служат само и единствено да изравнят височината на двете приспособления, за да може да използвам дъската за рендосване да си подпирам дъсчиците, които режа с триона.
 

И така, ето всичко, което трябва да направите, ако искате да окрайчвате материал с ръчни инструменти:

Режете с трион половин милиметър над линията, която ви указва желаната дължина.



 Опирате дъсчицата в линеала на приспособлението и рендосвате до линията.


  Просто е, нали?
 

Готово, сега отивам да си разкроя материала за масикчата а на вас оставям да познаете, кой край е рязан на ръка :)





2 коментара: